facebook pixel

Sprejmimo Lagom v svoj vsakdan

22.11.2021 / Špela Brataševac
Verjamemo, da večina vas že razmišlja o tem, kako živeti čimbolj varčno. Večina si bo mislila, pa saj trike že vse vemo, kljub temu vas želimo malo »razsvetliti« z nekaj idejami, kako lahko doprinesemo k boljšemu življenju vsakega posameznika in posledično tudi nas vseh.

Oglejte si 6 načinov, ki jih zagovarja “lagom

 

 

1. Prihranite energijo

Namesto da zvišujemo toploto ob hladnejših dnevih, si raje omislimo topla oblačila, udobne odeje ali preproge. Vse te dekoracije bodo dale prostoru udobje in toplino. Moramo se zavedati, da mora vsak od nas čimbolj zmanjšati svoj »ogljični odtis«.

Še ena ideja so Led žarnice, ki so vzdržljivejše in trajnejše in ugašajte aparate in svetila, ko vas ni v sobi.

VARČUJEMO Z VODO! Ste vedeli, da povprečen človek v EU porabi dnevno tudi do 150l vode, od tega eno tretjino za kuhanje in pitje, vse ostalo gre za sanitarne namene.

2. Uporabljajte vzdržljive materiale

Stoli na spodnjih slikah so narejene iz vzdržljivega, obnovljenega materiala, mešanica lanu in biološko razgradljive plastike narejene iz sladkornega trsa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Bodite pozorni na obliko in funkcionalnost

Prikazana spalnica ustvarja ravnovesje, saj daje udoben in prefinjen videz. Postavitev postelje nas vabi, da se uležemo in uživamo v spancu. Dekoracije so naravne in tople, mehkobo ustvarjajo zavese, ki služijo zgolj kot dekoracija in topla odeja na polici pred oknom.

Lahko ustvarite tudi točko, ki privabi poglede. Na ogled postavite preproste slike, grafike ali lastne fotografije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.  Minimalističen pristop

V notranjem Lagom dizajnu velja enostaven, minimalističen pristop, z belimi stenami in svetlimi dodatki. Sodobna dekoracija in čista bela paleta ohranjajo to skandinavsko z lesenimi poudarki in naravno teksturo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Ponovno uporabi in obnovi

Ponovna uporaba in obnova starih predmetov pomeni, da smo prijazni do okolja in varčni. S tem dodamo vsaj malo »lagoma« v naš dom, se spomnite zgornjega zapisa o nesebičnosti in skromnosti.

Vabimo vas, da se podate na bolšji trg! Na "bolšjaku" lahko najdete praktično vse, a prodajalci najpogosteje ponujajo stare knjige, pohištvo, vaze, ure, pa kakšna starina za zbiralce se tudi najde, denimo stari jugoslovanski dinarji, kovanci, stare vojaške uniforme, fotografije, razglednice in celo pisma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Čas je za ‘Fiko’
“Fika” ali »iti na kavo ali čaj« ima globlji pomen, saj predstavlja dragocene trenutke, ko si vzamemo čas zase, da smo družbi s prijatelji ali pa s knjigo. To je tisti del, ki nas uči, da se upočasnimo in uživamo v prijetnih stvareh življenja.