facebook pixel

Lagom – Švedska umetnost uravnoteženega življenja

06.05.2021 / Nastasja Kraljevska
Lagom nima ustreznice v drugih jezikih, ohlapno pa pomeni »ne premalo, ne preveč, temveč ravno prav«. Recimo ravno prav svetlobe v dnevni sobi ali ravno prav okraskov na polici.

Lagom – Švedska umetnost uravnoteženega življenja

 

Kaj je lagom, zakaj bi nas moral zanimati in kako ga usvojiti?

Lagom nima ustreznice v drugih jezikih, ohlapno pa pomeni »ne premalo, ne preveč, temveč ravno prav«. Recimo ravno prav svetlobe v dnevni sobi ali ravno prav okraskov na polici. Onkraj materialnega sveta pa postane nekaj bolj neoprijemljivega, napeljuje nas k razmišljanju, da je ravnovesje najpomembnejše pri vsem, kar počnemo.

Lagom pomeni, da greš za konec tedna k prijateljem na kosilo, vendar prineseš s seboj del sestavin za kosila ali pa spečeš cimetove polžke za sladico. Lagom pomeni, da kupiš praktični avto, tudi če ni najbolj bleščeči. Lagom pomeni, da poslikaš eno samo steno v sobi, druge pa pustiš bele, ker bi bilo vse poslikati preveč. Lagom pomeni, da naneseš živo rdečo sminko, preostala ličila pa omejiš na minimum. Lagom pomeni, da si narediš hamburger, vendar brez ocvrtega krompirčka, ker je zmernost vrlina, pa tudi, da pripraviš večerjo le iz preostankov, ker je greh metati hrano stran. 

 

 

 

 

 

 

 

Načela pravila v praksi

Ob omembi Švedske pomislimo na prostorne sobe z minimalistično notranjo opremo, ki že na prvi pogled vliva mir. To je lagom – nekaj preprostega, minimalističnega in brez odvečne navlake. Če pogledamo širše gre pri lagomu za več kot le dobro počutje in minimalistično notranjo opremo, pomeni pripadnost in skupno odgovornost – ne le da najdemo svoje mesto, temveč da smo del širše skupnosti. Lagom je povezan s sosedskimi odnosi, skrbjo za skupne prostore ter s pomaganjem starejšim osebam v soseski.

Švedsko so pred kratkim na Svetovnem gospodarskem forumu razglasili za državo, ki prekaša vse druge v skoraj vsem. Ima zavidanja vreden sistem socialne države, velikodušne ugodnosti za starše in zelo majhno stopnjo korupcije. V tem oziru je ta država produkt zelo spretnega uravnoteženja – s tem da ljudi varuje in hkrati osvobaja.