facebook pixel

Kako urediti notranjost v skladu s filozofijo lagom?

14.05.2021 / Nastasja Kraljevska
Skandinavski dom dosega popolno ravnovesje med minimalizmom in pretirano zakrčenostjo, zaradi česar je čist, umirjen prostor, ki je prav tako topel in vabljiv.
Ne premalo, ne preveč, temveč ravno prav

Odprte površine dajejo občutek prostornosti, ne le dobesedno, temveč tudi v glavi. Švedi vedo, kako se znebiti navlake, zato postavljajo knjižne police od vrha do tal in shranjujejo stvari tudi v prostore pod stopnicami. To pomeni, da najdejo idealen prostor za lončnice, izdelke iz pravičnih trgovin in najljubše knjige, hkrati pa skrijejo kable, ključe in druge predmete, ki se sicer valjajo po stanovanju in nam takoj sesujejo minimalistični koncept.

 

O švedskem opremljanju domov

Švedski slog je navadno zelo svetel – veliko bele ali bež barve, z morda malo lesenimi ali pisanimi detajli. Prostor v švedskih hišah je odprt, vanj se pa postavijo klasične kose, recimo en sam rumen fotelj. Filozofija nas celo spodbuja, da v dom vnesemo več barv in oblik, še posebej v obliki hišnega tekstila – z blazinami, odejami, prti in prtički.

 

 

 

 

O trendu ekološke opreme

Vse več blagovnih znamk ponuja ekološke materiale in se v tem smislu vede odgovorno do okolja. Kupujmo pri njih, saj so tudi njihovi izdelki znani po odlični kakovosti. Na Švedskem so tudi zelo priljubljeni rabljeni izdelki. Imajo veliko spletnih strani za prodajo in nakup dobro ohranjenega starega pohištva in druge notranje opreme. Pri nas se lahko obrnemo na bolha.si, obiščemo Facebook marketplace ali enostavno gremo na bolšji trg. Če se pa odločimo, da se bomo malo poigrali z barvami, lahko kupimo ekološko certificirano barvo in tapete. Na švedskem so ekološke barve zelo priljubljene, upajmo, da ta trend pride tudi k nam!

 

O shranjevanju

Če se nam zdi, da imamo premalo prostora za shranjevanje stvari, skrbno načrtujemo notranjo opremo. Ena rešitev je recimo cela stena polic ali omaric. Dobro se obnese tudi modularno pohištvo in predali pod posteljo. Če damo omare delati po meri, naj bodo do samega stropa, da čim bolj izkoristimo prostor.