facebook pixel

Modno je ostati doma – ker je udobno, poceni in lagom

26.05.2021 / Spletna Stran
V zadnjem letu in pol so nam vedno znova govorili, da moramo ostati doma, da bi zaščitili sebe in svoje najbližje. Tudi če smo želeli iti ven in se srečati z ljudmi, v resnici nismo imeli niti kam iti, saj so bili vsi bari in restavracije zaprti. Zato smo, kar ostali doma in našli nove načine, kako se zabavati.

Na Švedskem so že imeli tako kulturo, da so se imeli, kar dobro doma tudi v časih pred korono. Torej se vprašamo, kaj je bilo prej, pomanjkanje barske kulture ali navada, da se Švedi zabavajo doma? Lahko se pozanimamo pri pohištvenem velikanu Ikea, kjer so ponosno povedali: »Dom je nepomembnejše mesto na svetu«!

 

Švedi precej radi vabijo prijatelje k sebi. Spomnimo se fike (trenutek v dnevu, ki ga namenimo druženju ob kavi ali čaju in pecivu v svojem domu, v službi ali na prostem), poletnih piknikov in razvpitega förfesta (prirejanja domače zabave pred odhodom ven).

 

Druženje je lahko preprosto in sproščeno. Starši se spontano odpravijo k prijateljem na klepet, skupaj nahranijo otroke z makaroni in mesnimi kroglicami, potem pa jih prepustijo igranju z legokockami.

Lahko pa zabave skrbno načrtujemo, se recimo dogovorimo, kdo bo kaj prinesel, ter se s pločevinkami piva zleknemo na kavč in gledamo izbor Evrovizijske popovke – in hkrati priredimo svoje glasovanje ter z glasovnimi kartončki izberemo zmagovalca.

Vse skupaj pa povezuje lagom: udobje doma, preprosta priprava in kar nekaj prihranjenega denarja.

 

Recept za uspeh

Če hočete prirediti uspešno zabavo, morate vedeti, kaj vas povezuje z gosti. Če navijate za isto nogometno ekipo, jih povabite na ogled naslednje tekme. Če vas druži branje knjig, priredite bralni krožek, bralce povabite na kavo in klepet o knjigi. Če pa potrebujete izgovor, da se pobahate s kuharskimi veščinami pa lahko priredite veliko tudi zabavo!